KITEKINTŐ

Sandor Keresztes, 2016. okt. 30. 12:19   [ 2018. jan. 16. 7:28 frissítve ]
El Camino Székelyföldön

    A Mária-útvonalak teljes kiépítését célzó projekt részeként száz kilométeres zarándokút kialakítását tervezi Hargita Megye Tanácsa nyolc önkormányzattal közösen, hogy a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokoknak lehetőségük legyen gyalogosan, biciklivel vagy lóval megtenni az utolsó kilométereket. A szakasz a következő településeken halad át: Siklód, Etéd, Farkaslaka, Oroszhegy, Zetelaka, Máréfalva, Kápolnás, Szentegyháza, Csíksomlyó, mivel ezen települések polgármesterei összefogtak és a megyei tanács felhívására közösen, elsőként tettek le szándéknyilatkozatot egy teljes útvonal kialakítására. Tovább...


Ars Sacra Fesztivál

    Az idén szeptember 14. és 26. között 10. alkalommal kerül megrendezésre az országos jellegű egyházművészeti fesztívál, amely számos kulturális eseményt kínál az érdeklődőknek győri helyszínen is. A Győri Egyházmegye által szervezett programokat itt, a többi rendezvény részleteit pedig emitt lehet megtekinteni.


Online ingyenesen elérhető a Mária Rádió teljes műsortára

    A Mária Rádió célja minél szélesebb rétegekhez közelebb vinni Isten igéjét. Ennek érdekében létrehozott egy internetes oldalt a https://hangtar.mariaradio.hu/ címen a műsorok visszahallgatására, hogy ne csak a rádióban, hanem az online térben is szólhasson a Lélek hangja.


Szent István intelmei - a Főapátság könyvtárában

    Különleges esti programnak adott színhelyet a Pannonhalmi Főapátság Szent István ünnepén. Szamosi Zsófia színész és Lantos Zoltán hegedűművész előadásában, Mispál Attila rendezésében hallgathattuk meg Szent István király fiához, Imre herceghez írott intelmeit augusztus 20-án este 20 órakor. A bencés apátságban hagyománnyá vált, hogy minden évben más-más művészek tolmácsolásában elevenedik meg ez a szöveg. Az Intelmek  előadásáról is beszélt a Jászai Mari-díjas művésznő az alábbi interjúban.


Országos gyűjtése az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

    A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, ismerve sok keresztény közösség helyzetét, júniusi ülésén úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet. Továbbra is várják az adományokat.

    Akik szeretnének, még augusztus hónapban egy erre a célra létrehozott bankszámlaszámon (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003) keresztül tudnak hozzájárulni a gyűjtéshez.

    A gyűjtés elsődleges célja, hogy segítséget tudjunk nyújtani azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik visszaköltözni korábbi lakhelyükre, támogatva lerombolt otthonaik újjáépítését, a mindennapi élet feltételeinek megteremtését.


Európa legjobbjai között a győri Öt Templom Fesztivál

    Az Öt Templom Fesztivál is felkerült Európa legjobb kulturális rendezvényeinek huszonhatos listájára; a májusban megtartott győri fesztivál így az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) fődíjáért is versenyben van. Bővebben...


Jáki Sándor Teodóz emlékezete

    Vándorapostol címmel a győri Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes-tanárra emlékező kötet jelent meg a közelmúltban.

    Jáki Sándor Teodóz Atyát, a kiváló bencés szerzetes-tanárt nagyon sokan ismerték Győrött és környékén. E városban látta meg a napvilágot 1929. május 12-én; győri szerzetesként élte le élete nagyobb részét, 2013. január 8-án Pannonhalmán bekövetkezett haláláig.

    Teodóz atya rendkívüli ember volt. Szerteágazó érdeklődés, széles körű műveltség, hatalmas munkabírás jellemezte – és mindemellett kedvesség, derű, humor. Minderről meggyőződhet a Tisztelt Olvasó, ha belelapoz a könyvbe és olvasgatni kezdi az ott sorakozó, mintegy száz emlékező írást. Hatalmas munkát végeztek az emlékkötet összeállítói – felelős szerkesztőként Cs. Varga István, a kiadás gondozójaként Polgár Tibor András, felelős kiadóként Kiss Tamás neve olvasható a címlapverzón  (forrás: gyorikonyvtar.hu/Horváth József)


Gyógynövény hét Pannonhalmán

    Az aug. 15. és 20. között zajló rendezvény során a gyógy- és fűszernövényekhez kapcsolódó ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal várják a vendégeket.

    A látogatók a múzeumban megtudhatják, hogy készül a Mixtura Caroli aromatica, a kertben gyógynövényes koszorút, csokrot készíthetnek, mely nem csak dísze és illata lehet a lakásnak, hanem gyógyító erőt, sőt áldást is visel, ha Nagyboldogasszony napján kötik és megáldatják az esti Gyógynövényáldáson! Részletes program ITT.


Pro Ecclesia Hungariae díjat kapott Dobai Sándor atya

    A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Dobai Sándor atyának. A kitüntetést a testület nevében Somorjai Ádám OSB adta át július 23-án a Győr-Moson-Sopron megyei Kónyban.Részletek a Magyar Kurír tudósításában.


KORÁBBAN

Fabienne nővér beszáguldott a szavazófülkébe

    Azoknak is tartogatott meglepetést a legutóbbi francia választás, akiket a politikai kevésbé érdekel. Az utóbbi hetekben bejárták a világot azok a fotók és videók, amelyek Fabienne nővért ábrázolják, amint megérkezik szavazni. Hogy hogyan, azt megtudhatjuk a Magyar Kurír cikkéből.


Mit kezdjünk a pápagyalázással?

    Több oldalról is támadták Ferenc pápát az utóbbi időben a radikális Jézus követésre alapozott gondolataiért, sokszor botrányos hangnemben. Meg kell-e szólalni ebben az ügyben és kinek?

    Ezzel kapcsolatban fejti ki álláspontját Máté-Tóth András teológus professzor a Szem-Lélekben közzétett blog-jegyzetében.


Lehet-e  gluténmentes ostyával áldozni?

    Egy vatikáni közlemény nyomán a világi sajtóban a napokban számos félreértés terjedt el a címben szereplő kérdés körül, melyről Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát, a Főegyházmegyei Ostyaellátó papi felügyelőjét kérdezte a Magyar Kurír. Íme a válasza.


Megkoronázzák a Fekete Madonnát Budapesten

    Háromszáz évvel ezelőtt koronázta meg XI. Kelemen pápa a lengyelországi częstochowai pálos kolostorban lévő Fekete Madonna kegyképét, amelyet sok csanaki látott zarándokútjaink során.
     A kegykép budapesti másolatának megkoronázására június 30-án kerül sor a Szent István-bazilikában. Az eseményt - amelyről részletesen tájékoztatták az érdeklődőket - Erdő Péter bíboros celebrálja.


Az új szombathelyi püspök köszöntése

   

   Székely Jánost június 18-i dátummal nevezte ki Ferenc pápa a szombathelyi egyházmegye élére. Az új püspököt Erdő Péter bíboros körlevélben köszöntötte, amelyben méltatja annak eddigi életútját is.


Kiközösíti a pápa a szervezett korrupció résztvevőit?

    Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának elnöke jelentette be, hogy a vatikáni hivatal nemzetközi egyeztetést indít és kánonjogi tervezeten dolgozik a korrupció és maffiatevékenység miatti egyházi kiközösítés kérdésében. A kiközösítésről (latinul excommunicatio) a mindenkori egyházfő rendelkezhet: ez a szentségektől való eltiltástól az egyházi közösségből való teljes kirekesztésig terjedhet. A bíboros nyilatkozatát a Magyar Kurír közölte.

Nem álláspontunk, küldetésünk van

    Június 19-én, hétfőn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti országos központjában szakmai találkozót tartottak a migrációs válságban segítséget nyújtó egyházak és civil szervezetek képviselőinek részvételével.
    A fórum elhangzottak bizonyítják, hogy nehéz, de átgondolt munka folyik a nálunk tartózkodó menekültek  gondozása terén. Erről számol be a Magyar Kurír tudósítása.

Övék a mennyek országa

    "A Közel-Kelet vallási kisebbsége, a kereszténység ellen népirtás folyik - állítják főpapok, a menekülteket segítő szervezetek vezetői, önkéntesek. Kiégett templomok, lerombolt városok és falvak fogadták azt a magyarországi delegációt, amelynek tagjai voltak: Böjte Csaba ferences szerzetes, Sajgó Szabolcs, a jezsuita menekültszolgálat képviselője és Hölvényi György európai parlamenti képviselő. Megrázó képsorok döbbenetes találkozásokról, szívszorító imádságokról, meggyalázott kegyhelyekről és megrendítő vallomások a reményt örökké szívükben hordozó keresztényekről" szól Siklósi Beatrix és Marossy Géza fenti című filmje.

    A magyar püspökök testülete - ismerve sok keresztény közösség helyzetét - úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet, amelyhez egy erre a célra létrehozott bankszámlaszámon (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003) keresztül lehet hozzájárulni. A gyűjtés elsődleges célja, hogy segítséget tudjunk nyújtani azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik visszaköltözni korábbi lakhelyükre, támogatva lerombolt otthonaik újjáépítését, a mindennapi élet feltételeinek megteremtését.


Itt születik a jövő magyarsága

    Ismét hatalmas tömeg zarándokolt el Csíksomlyóra. De mit keresnek ott? Miért jó ez nekik? És miért olyan fontos ez az egész? Ezekről a kérdésekről fejti ki gondolatait Gégény István múlt hétfői blogbejegyzésében.


Ne féljünk megszólítani az embereket

    A június 11-ig tartó Budapesti Városmissziós Napok egyik nyitó rendezvényeként június 8-án Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész „A Szentháromság” címmel tartott előadást a D-18 Könyves Kávéházban. Az estet Kunszabó Zoltán és az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség szervezte.

    A lelki tartalmakban (is) gazdag előadásról a Magyar Kurír közölt részletes beszámolót.


Segítsük a közel-keleti keresztényeket!

    A magyar püspökök testülete ismerve sok keresztény közösség helyzetét úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet, amelyhez egy erre a célra létrehozott bankszámlaszámon (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003) keresztül lehet hozzájárulni. A gyűjtés elsődleges célja, hogy segítséget tudjunk nyújtani azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik visszaköltözni korábbi lakhelyükre, támogatva lerombolt otthonaik újjáépítését, a mindennapi élet feltételeinek megteremtését.


Ismered a jó hír logikáját?

    Nem mindegy, milyen szemüveggel nézzük a világot – erre figyelmeztet Ferenc pápa a Tömegtájékoztatás 51. Világnapja kapcsán megfogalmazott üzenetében, amelyből az alábbi részlet származik:

    "Azt hiszem, át kell szakítanunk a szorongás ördögi körét és gátat kell szabnunk a félelem spiráljának, amely annak a megszokásnak a gyümölcse, hogy figyelmünket a „rossz hírekre” összpontosítjuk. Természetesen nem arról van szó, hogy erősítsük azt a félretájékoztatást, amely nem vesz tudomást a szenvedés drámájáról, és nem is arról, hogy naiv optimizmusba essünk, amely nem engedi, hogy megrendítse a gonosz botránya."

    Az üzenet teljes terjedelmében itt olvasható.

    

Magyar segítség az iraki keresztényeknek

    Az iraki keresztény közösségeknek nagy szükségük van a szolidaritásra, és meg kell találniuk azokat, akik segíteni tudnak nekik az Iszlám Állam által lerombolt települések újjáépítésében – fogalmazott a Louis Raphael Sako iraki káld pátriárka budapesti sajtótájékoztatóján. Az erről szóló tanulságos beszámoló a Magyar Kurírban olvasható.


Mit köszönhet Litvánia Szent Lászlónak?

    Nem csak a lovagkirályról, de Litvániáról is sok érdekességet tudhattunk meg a „Szent László-estek” című programsorozat harmadik alkalmán, amelynek keretében május 25-én Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője, a Vilnius-, illetve a Litvánia-könyvek szerzője tartott előadást Szent László litvániai kultuszáról és annak kialakulásáról. A részletek ITT találhatók.


Passiójáték Magyarpolányban

    A Veszprém megyében (tőlünk 75 kilométerre) fekvő, Európa Nostra-díjas szép településen a passiójátszás hagyománya évtizedekre vissza

    A Kálváriadomb autentikus környezetében elénk tárul Krisztus kínszenvedéseinek és kereszthalálának története az utolsó vacsorától a mennybemenetelig.  Az előadások különlegessége, hogy szereplői – leszámítva Jézus szerepében Horváth Andor színészt - a faluközösség tagjai. . Az előadások színvonalát jelzi, hogy korábban a Magyarpolányi Passiót felvették az Europassió szövetségbe is.

    A júniusi előadásokról bővebb információ a község honlapján található


"Magában hordozta Krisztus fényét"

    Május 23-án Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a nyolcvan éve alapított nádorvárosi Szent Imre-templomban; ez alkalommal áldották meg a templom homlokzatát díszítő hatalmas méretű, a templomszentelést megörökítő, Apor Vilmos alakját középpontba állító képet.

A Magyar Kurírban megjelent tudósítás ITT érhető el.

  

Jól szeretni tanultak

    Amint már jeleztük, a  Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozó települések családjait, házas- és jegyespárokat hívtak a családi lelkinapra május 20-án. Győrasszonyfán a kultúrház, az óvoda, iskola és a falu étterme adott otthont a találkozónak, kifejezve a településvezetés és a lelkipásztor jó együttműködését. A találkozóról szóló  beszámoló ITT olvasható.


A kereszténység vonzással terjed

    Új kezdetet hirdetett Varga László. A Kaposvári Egyházmegye új főpásztora május 18-án tartott sajtótájékoztatóján tartott a kaposvári püspökségen. A Magyar Kurírnak a minden hívő számára fontos gondolatokat tartalmazó beszámolója itt olvasható


Magyarok az iraki keresztények földjén

    Hölvényi György európai parlamenti képviselő, Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, valamint a Duna World két munkatársa Irakba utazott, elsősorban keresztény közösségekhez, hogy tájékozódjon a segítségnyújtás lehetőségeiről. Mit lehet tenni, hogy a menekültek visszatérhessenek a közelmúltban az Iszlám Állam uralma alól felszabadult szülőföldjükre? Sajgó Szabolcs  Facebook bejegyzéséből kaphatunk képet az általuk tapasztaltakról.


Kányádi köszöntése

    Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét köszöntötték 88. születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) május 3-án, szerdán Budapesten.

    Isten éltesse a Kárpát-medence legnagyobb élő költőjét – mondta az eseményen Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója, aki szerint Kányádi Sándor minden versében ott van „a gyermekekhez lehajló jóság és vidámság, amelyre nagyon nagy szükség van a mai világban”. Áldott az az ember, aki be tudja lopni az emberek szívébe a gyermeki derűt és jókedvet – fűzte hozzá. A MK teljes tudósítása ITT olvasható.

Eucharisztikus kongresszus

    Magyarország a Katolikus Egyház legnagyobb világrendezvényére készül. A 2020 szeptemberére meghirdetett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő folyamatának első évét értékelte Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára a Magyar Kurír által közölt interjúban.


Hogyan avatták szentté Szent Lászlót

    A „Szent László-estek” címmel indult programsorozat második alkalmán, április 20-án Maróti Gábor gönyűi plébános, kánonjogász, zeneszerző a szentté avatási eljárások történetéről tartott előadást, összefüggésben a magyarországi Szent László-tisztelettel.

A Magyar Kurír beszámolójának teljes szövege ITT olvasható.


"A szeretet létezik, én rátaláltam"

    Giusy Buscemi,  a híres fiatal szicíliai színésznő a Credere olasz katolikus hetilapnak beszélt hitéről, a plébániai hittanórákról, a vőlegényével együtt megtett zarándoklatokról és arról, mennyire szeretné, hogy a fiatalok felfedezzék életükben Isten jelenlétét.

A teljes interjú ITT található.


Első zarándokutam

Boros Peti, ötödikes hittanos beszámolója:
    Első zarándokutamra, Győr-Zámolyra 17 km kerékpározással érkezett meg a csanaki csapat, a legfiatalabb az öcsém volt, 8 és fél éves, a legidősebb résztvevő 75 éves volt. Nagyon megérte elmenni, mert egy megzenésített csodálatos keresztutat nézhettünk meg, ami nagy élményt nyújtott. Nagyon szép volt a Mosoni-Duna vize, ahogy rásütött a nap. Összesen 34 km-t kerékpároztunk. Ez egy nagyon jó kerékpártúra, egy hihetetlenül jó előadás, igazi feltöltődés volt az egész zarándok csapat számára.
Képek a zarándoklatról Itt található.

Isten részvétcsendjei

A győri Cinema City moziban is látható még a héten Martin Scorsese új filmje, a Némaság. A japán Endo Suszaku regényéből készült alkotás kapcsán Nemeshegyi Péter jezsuitával beszélgetett a Magyar Kurír a könyvről és a szerzőről. Az interjú teljes szövege itt olvasható.

A filmről bővebben az alábbi két jegyzet ad tájékoztatót.


A csend tettekre hív - bemutatjuk az új kaposvári püspököt

    2017. március 25-én Őszentsége Ferenc pápa Varga Lászlót, a Kaposvári Egyházmegye általános helynökét kaposvári megyéspüspökké nevezte ki. A Magyar Kurír az alábbi írásban közelebb hozza az új főpásztort az olvasókhoz


Az lesz felebarátunk, akivel együtt tudunk érezni

    Ferenc pápa üzenetet írt a népi mozgalmak találkozójára, amelyet február 16-tól 19-ig tartanak a kaliforniai Modestoban; közel 700 vallási vezető a világ 12 országából tanácskozik négy napon át. A Vatikánt Peter Turkson bíboros képviseli a találkozón.

Az üzenet összefoglalója itt olvasható.


Veres András püspök megnyitotta a Szent László évet

    „Lászlóban lett kereszténnyé és szentté…” mottóval hirdetett Szent László-évet a győri püspökség, együttműködve a lovagkirályt pártfogójaként tisztelő Győr városával. Február 17-én, az emlékév megnyitása alkalmából Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a Nagyboldogasszony-székesegyházban.  

    Az eseményről szóló részletes beszámoló ITT található.


Elment Cseri Kálmán 

    Életének hetvennyolcadik évében február 13-án elhunyt Cseri Kálmán.  "Aki nem tudja, mi az Isten kegyelmi ajándéka, csak azért nem tudja, mert nem ismerte Cseri Kálmánt. De őt mindenki ismerte. Korunk egyik legnagyobb hatású igehirdetője volt, ha nem a legnagyobb."

    A katolikus körökben is népszerű protestáns lelkészről Bogárdi Szabó István református püspök emlékezik meg a parokia.hu honlapon.


Piarista jubileumok

A legrégibb és legismertebb magyarországi tanítórend hármas jubileumot ünnepel ebben az évben: a rendalapítás 400., a rendalapító, Kalazanci Szent József szentté avatásának 250., és a pesti iskola alapításának 300. évfordulóját. Ebből az alkalomból Labancz Zsolttal, a Piarista Rend Magyar Tartományának elöljárójával beszélgetett a Magyar Kurír. Az interjú telje szövege itt található.


Ne kívánd felebarátod kütyüjét!

Az információs technológia fejlődése és az internet világa számos olyan kihívás elé állít bennünket, amelynek etikai vonzata is van. Ezekkel kapcsolatban érdemes megfontolni  Fabiny Tamás evangélikus püspök digitális korra alkalmazott tízparancsolat-parafrázisát, amely itt olvasható.


Szent Pál nyomdokain

    Január 25-én, Szent Pál megtérésének ünnepén a pannonhalmi bencés közösség ismét megemlékezett a montecassinói monostorral kötött több mint 800 éves imaszövetségről. Az ünnep keretében Kisnémet Fülöp testvér magára öltötte a szerzetesruhát. Az eseményről a Magyar Kurír számolt be.


Andok Mise – dél-amerikai dallamok Győrben

    Andok Mise címmel adott koncertet a Los Gringos együttes a győri evangélikus öreg templomban. Az 1992-ben született mű sajátos ötvözete az indián népzenének, a gregorián dallamoknak és a kortárs zenének. Erről az eseményről csak egy rövid tudósítást tettek közzé, de a misének egy dél-amerikai előadása - sajnos csak amatőr felvételen - itt megtekinthető.


Időt adni magunknak

    A Tiszta Szívek Mozgalma győri csoportjának Béri László Renátó kármelita szerzetes a jelen megéléséről és tudatosításáról tartott előadást Gábor Krisztina tanárnő szervezésében.

    „Megtanulni a jelenben élni azt jelenti, hogy a bennem jelenlévő Istenre figyelek” – hangsúlyozza Béri Renátó a A KATTÉKA erről szóló videó beszámolója. Akinek ez fölkeltette a figyelmét, az egész előadást megnézheti ITT.


Imaszövetség

    Veres András győri  megyéspüspök február 2-án, Urunk bemutatása ünnepén (népi nevén: Gyertyaszentelő Boldogasszony), a megszentelt élet napján szentmisét celebrált a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szertartás keretében megalapította az Apor Vilmos Imaszövetséget az új hivatásokért. A Magyar Kurir erről szóló beszámolója ITT olvasható.

    A felhívás előzménye egy két héttel ezelőtti, a paphiánnyal foglalkozó körlevél volt, amelyről a SZEMlélek blog itt számolt be.


Emlékezés Halmos Lászlóra

    A sokak által ismert és szeretett győri zeneszerzőre  és karnagyra emlékezik meg  halálának 20.évfordulóján a Magyar Kurír


Beiktatták az új provinciálist

    A napokban iktatták be – a budapesti Jézus Szíve templomban – Vízi Elemért, a magyarországi jezsuiták új provinciálisát. Ebből az alkalomból készített vele interjút Élen kell járnunk a félelmek oszlatásában címmel a  Magyar Kurír.

    „Az Egyházban mindennek arra kell irányulnia, hogy Isten és az ember kapcsolata elmélyüljön, és hogy a közösség őrizze ezt a kapcsolatot. Ez lenne az egyháziasság értelme, amiről Ferenc pápa oly sokat beszél; ellentétben a klerikalizmussal, mely úgy különül el, hogy elszakad az emberek valóságától. Az Egyház Jézus szolgálatát folytatja, aki emberként belépett a mi valóságunkba, nem különült el – és mégis, mert az istenit is hordozta, hogy kihívja az embert a maga korlátaiból, és szabaddá tegye Isten világára. Vallási szertartásaink elkülönülése vissza akar vezetni bennünket abba az egységbe, ahol képesek vagyunk meglátni Istent a legkisebb és legjelentéktelenebb dolgok mélyén is.” 

 A beszélgetés teljes szövege itt olvasható.


Ökumenikus imahét - beszámoló

Fölemelő és szeretetteljes együttlétnek örülhettek a ménfőcsanaki keresztény közösségek tagjai az elmúlt héten három alkalommal is.

A Bartók Ferenc és Sándor Gábor katolikus plébánosok, illetve Bella Péter református és Percze Sándor evangélikus lelkészek által vezetett imaórákat követő agapékon jó hangulatú beszélgetések járultak hozzá a közelebbi ismerkedéshez.

A január 18-i, csanaki alkalomról készített fényképek ITT megtekinthetők és le is tölthetők.

A jan. 20-án az evangélikus templomban Percze Sándor lelkész úr által elmondott, az ökumené lényegét megragadó köszöntő pedig itt olvasható.


A magyar jezsuiták tervei 2017-ben

    A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának provinciálisa, Forrai Tamás január 17-én a budapesti Párbeszéd Házában értékelte a jezsuiták elmúlt évét és bemutatta az idén várható programokat.Forrai Tamás idén hatéves periódust zár, február 2-án átadja a provinciálisi feladatot Vízi Elemérnek. A leköszönő provinciális kifejezte örömét, hogy az öt évvel ezelőtt kitűzött célok elérésében terv szerint haladtak előre, a közösségi életben, a lelkigyakorlatokban, a miskolci gimnáziumban és a Párbeszéd Házában is konkrét, lényegi lépések történtek. Tovább...


Templomaink tegnap és ma

    2016 novemberében mutatta be a Győri Könyvszalon keretében a helyi Építész Kamara a „Templomaink tegnap és ma – Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 1897–2014” című kötetet – tájékoztatott Hartmann Gergely építész, a kötet szerkesztője.   

Részletes ismertetés itt található


A vallásközi dialógus esélyei


    Az ökumenikus mozgalom alapvetően a keresztény közösségeket foglalja magába, de nagyon szép hagyomány, hogy az ökumenikus imahetet megelőzően a zsidó testvérekkel is van imatalálkozó. Az ökumenikus gondolkodásnak egy nagyon világos jézusi parancs az alapja: az egységre való törekvés. Az egységet nem az emberek hozzák létre, hanem Isten Szent Lelke. Ha az egységen gondolkodunk, akkor leginkább azt kell megnézni egyéni és intézményi szinten, hogy mennyire engedjük át magunkat a Lélek művének - hangzott el többek közt a Pécsett idén január 8-án rendezett vallásközi konferencián.


    Az erről készült videós összefoglaló  ITT tekinthető meg.Szentangélás köpenyekben az Oscar-díj felé

Két budapesti egyházi iskola, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is helyszínéül szolgált Deák Kristóf „Mindenki” című rövidfilmjének, amely kategóriájában bekerült az idei öt Oscar-jelölt alkotás közé. A beszámoló teljes terjedelemben ITT olvasható.


Kik, mikor, mit ünnepelnek?

Az ökumenéhez ugyan csak lazán kapcsolódik, de érdekes dolgokat tudhatunk meg a világvallások ünnepeiről ezt a honlapot böngészve.Isteni hívószámok


    Sokan olvassák úgy a Bibliát, hogy azt véletlenszerűen föllapozva keresik meg a számukra aktuális üzenetet. De lehet fordítva is: hogy konkrét lelki problémáink megoldásához keresünk segítséget a szent szövegekben. Ehhez nyújthat segítséget az a lista, amelyet Cirill atya honlapján találtunk.Ferenc pápa kiugrott a városba


    December 20-án, kedden délután Ferenc pápa egy a Vatikánvároshoz közeli, gyógyászati segédeszközöket árusító boltba tért be, hogy egy pár gyógycipőt vásároljon. Az eseményről szóló beszámoló itt található.Megérthetjük-e a Szentháromságot?


    Teljesen sohasem, mégis mindig próbálkozunk. Biztosan kissé előrébb jutunk ebben, ha megnézzük Nemeshegyi Péter jezsuita atya erről szóló szemléletes kiselőadását  Új  Ember videóblogjában.


Jézus humora


    Miért nem veszik fel a domonkosok a telefont? Miféle magánélete van egy szerzetesnek? Mit tanulhatunk a Dogma című filmből? Rendhagyó beszélgetés a 800. születésnapját ünneplő rend hazai tartományfőnökével, Barna Mátéval. Az interjú ITT olvasnató.


Amorth atya munkában


    Az amerikai William Friedkin rendezte az 1973-as "Az ördögűző" című filmet, azonban személyesen sosem látott exorcizmust, egészen a közelmúltig. Az idén májusban elkísérhette egy alkalommal a római egyházmegye főördögűzőjeként működő, világszerte ismert Amorth atyát egy "beavatkozására". Az erről szóló beszámolóját a Magyar Kurír tette közzé.Harangokat szenteltek a győri bencés templomban


    December 18-án Várszegi Asztrik OSB püspök, pannonhalmi főapát, Veres András győri megyéspüspök, valamint Fazakas Márton O. Praem. csornai apát szentelte fel a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom hat új harangját, amelyeket az innsbrucki Grassmayr harangöntödében készítettek. A Magyar Kurír képes beszámolója  itt olvasható.


A nők bátorsága békét fog hozni a földre


    A közösségi hálók segítségével a Women Wage Peace mozgalom több ezer zsidó, muszlim és keresztény nőt hívott össze, hogy együtt meneteljenek októberben Izraelben a békéért. 200 kilométert tettek meg egészen Jeruzsálemig.  Az izraeli Yael Deckelbaum énekesnő és különböző vallású nők együtt énekelték el Az édesanyák imáját. Az eseményről készült szép videoklip itt nézhető meg.Márton Áron emlékkiállítás


     November 21-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Márton Áron életét bemutató emlékkiállítást a győri Szent László Látogatóközpontban a Káptalandombon.. Az erdélyi püspök születésének 120. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás december 31-ig megtekinthető a Szent László Látogatóközpont nyitvatartási idejében, vagyis mindennap 10–18 óráig


AUF DER SPUR DER AHNEN - AZ ŐSÖK NYOMÁBAN

    Nagy érdeklődést kiváltó és sikeres programmal - zenével, énekkel, tánccal, verssel és történelmi előadással  - emlékeztek meg a csanakiak sváb őseikre a Közösségi Házban (a régi iskolában) október 22-én. Czibikné Németh Márta erről szóló beszámolója ITT olvasható, a műsorról szóló képek pedig ezzel a linkkel érhetők el.
Comments